1 Mayıs 2020 Cuma

Etkili Öğrenme


Ne Kadar Doğru Çalışıyoruz?

Hepimiz eğitim hayatımız boyunca ders çalışmak ve öğrenmek zorunda kalmışızdır. Peki bunu yaparken ne kadar etkili çalıştığınızı hiç düşündünüz mü?
Çoğumuz her derse aynı şekilde çalışmaya odaklanmıştır.Yazıların altını  çizme, notlar çıkarma, okuma ya da sadece dinlemek gibi bilinen yöntemlerin hepsini bütün derslere uygularız.Ancak şunu bilmemiz gerekiyor ki bütün derslerin içeriği birbirinden farklıdır.

Peki hangi derse nasıl çalışmalıyım?

Özellikle sayısal derslerde yazıların altını çizmek size çok faydalı olmayacaktır.Bunu yerine eğer formüller içeren bir konuya çalışıyorsanız sadece o formülleri ezberlemekle yetinmeyin.Formülleri kullanın! Unutmayın sizden formülleri değil formülleri kullanarak yaptığınız işlemin sonucunu öğrenmek isteyecekler.Tek başına formülleri bilmek, onları kullanmamak sizin kısa sürede bilgiyi unutmanıza neden olur.Ama bilgiyi kullanırsanız beyniniz bu bilginin önemli olduğunu düşünerek onu uzun süreli belleğinizde saklamak üzere depolar.O yüzden lütfen bilgiyi kullanın!

Eğer sözel bir konu çalışıyorsanız not çıkarmak sizin için eziyet haline gelebilir.Altını çizmekte pek kalıcı olmayacaktır.Bu nedenle oturup hareketsiz bir şekilde masa başında konuyu okuyup anlamaya çalışmak yerine hareket edin!Çünkü ilk yarım saat boyunca belki çok rahat okuyup anlayacaksınız ancak bir süre sonra hareketsiz kaldığınız için uykunuz gelmeye başlayacak ve konsantrasyonunuz bozulacaktır.Bu nedenle odanızda dolaşarak çalışırsanız daha faydalı olacaktır.Ayrıca öğrenmenizi pekiştirmek için konuyu bitirdikten sonra birine ya da bir nesneye ( oyuncak ayınızda olabilir) konuyu kendi cümlelerinizle anlatın.
Tarih gibi hatırlamanız gereken bir sürü olay içeren bir ders çalışıyorsanız, olaylara kendi yorumunuzu katarak belki biraz yaşayarak, o dönemde yaşayan bir insan gibi düşünerek çalışırsanız daha kalıcı olacaktır.
Ayrıca bütün derslerde kullanabileceğiniz diğer bir yöntemse konuyu görsel hale getirmektir.Çalıştığınız konuda çizim yapabileceğiniz durumlar illaki olacaktır.Örneğin kimyada atom modelleri konusuna çalıyorsanız bütün modelleri kendiniz çizerek tek tek açıklayabilirsiniz.Yabancı dil derslerinde yeni kelimeler öğrenmeye çalışıyorsanız kelimelerin resimlerini çizip altına kelimeleri yazarak çalışabilirsiniz.Unutmayın dinlemek veya okumak kalıcı bir öğrenme için yeterli olmayabilir.

 Kendi Öğrenme Yönteminizi Keşfedin

Hangi derse nasıl çalışabileceğimizden bahsettik.Ancak unutmamamız gereken diğer bir konuda her bireyin farklı öğrenmesidir.Kimi öğrenci sadece dinler ve onun öğrenmesi için bu yeterlidir.Ama bazıları dinler, okur, not çıkarır yinede öğrenemez.Bunun nedeni nasıl öğrendiğini bilmemesidir.Hep aynı şekilde çalışıp başarısız oluyorsanız bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz demektir.Okuyarak belki tarihte başarılı olursunuz ama tarihte başardım diyerek aynı şeyi fizik dersi için de yaparsanız ve başarısız olursanız bu sizin sayısal yönden zayıf olduğunuz anlamına gelmez sadece yanlış çalıştığınız anlamına gelir.Eğer doğru yöntemle çalışırsanız emin olun başaracaksınız.Aynı yöntemleri kullanmaktan vazgeçmelisiniz. Albert Einstein' ın da dediği gibi , "Delilik: aynı şeyi tekrar tekrar yapıp, farklı sonuçlar beklemektir."
Bu nedenle bir derste başarısız olduysanız yönteminizi değiştirin ve tekrar deneyin.Ta ki o derste başarıya ulaşana kadar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Motivasyon Kaynağı

Öğrenilmiş Çaresizlik Ders çalışmaya veya öğrenmeye karşı her zaman istekli olamıyoruz malesef. Bunun temel sebeplerinden biri öğrenilmiş ...